Confidenţialitate

România şi alte 8 țări au primit ultimatum pentru a reducere poluarea aerului

Comisia Europeană a avertizat un număr de nouă state membre, printre care şi România, că au timp până la finele săptămânii viitoare să prezinte noi măsuri pentru reducerea poluării aerului şi, astfel, să evite să fie trimise în faţa justiţiei europene, relatează AFP.

Cele nouă state membre, dintre care Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie, se confruntă cu proceduri de infringement pentru depăşirea limitelor convenite cu privire la poluarea aerului.

La o întâlnire cu miniştrii din cele nouă state membre, organizată la Bruxelles, comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a invitat aceste state să-şi finalizeze dosarele până la finele săptămânii viitoare, în caz contrar riscând să fie trimise în faţa Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„Singurul lucru care ar reţine Comisia să meargă în faţa Curţii este ca măsurile pe care le vor prezenta să fie suficiente pentru a-şi atinge obiectivele fără întârziere”, a declarat comisarul european Karmenu Vella, la finalul reuniunii.

Poluarea aerului este considerată a fi responsabilă pentru peste 400.000 de decese premature pe an în Uniunea Europeană, fără a lua în calcul europenii care sunt afectaţi de boli respiratorii sau cardiovasculare.

Comisia Europeană estimează că acestea costă peste 20 de miliarde de euro pe an economia blocului comunitar.