Confidenţialitate

România salută adoptarea legii privind drepturile minorităților naționale din Ucraina

În Ucraina, Parlamentul a aprobat noua lege privind drepturile minorităților naționale.

Aceasta a fost cerută de România, dar mai ales de Ungaria, care a anunțat că se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană dacă etnicilor maghiari nu li se va permite să studieze, la școală,  în limba maternă.

Ministerul român de Externe a salutat adoptarea acestei legi.

Legea privind drepturile minorităților naționale adoptată de Parlamentul ucrainean le dă dreptul instituțiilor private de învățământ superior să-și aleagă liber limba de studiu dacă aceasta este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. În același timp, trebuie să se asigure că persoanele înscrise la studii învață și limba ucraineană, ca disciplină separată. De asemenea, și în alte cicluri de învățământ va fi permisă folosirea limbilor minorităților naționale dacă e vorba de limbi oficiale din UE, împreună cu limba de stat a Ucrainei.

Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu a salutat decizia luată de Parlamentul ucrainean.

”Proiectul de lege propus de autoritățile de la Kiev constituie un pas pozitiv înainte și un demers salutar”, a spus ministrul Luminița Odobescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La întâlnirea cu vicepremierul ucrainean pentru integrare european și euroatlantică, Olga Stefanișina, aflată în vizită la București, Luminița Odobescu a vorbit și despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

”Doresc să reiterez sprijinul clar al României pentru a anunțarea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova la Consiliul European din decembrie”, a spus ministrul de Externe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oficialul ucrainean a precizat că noile prevederi ale legii privind minoritățile naționale nu se aplică limbii ruse, în condițiile în care e limba oficială a statului agresor.

(Foto: Facebook Ministerul de Externe)