România propune Uniunii Europene liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova

Acest lucru ar permite cetățenilor moldoveni să poată intra în spațiul comunitar mult mai ușor.

România – alături de alte 7 țări membre ale Uniunii – amintesc de faptul că Moldova a respectat toate condițiile puse de Bruxelles.

O scrisoare, inițiată de România, prin care se propune liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova va fi trimisă azi ministrilor de Externe din toate țările Uniunii. Documentul , prin care se cere sprijinul statelor membre, este semnat și de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia si Slovacia. O decizie ar putea fi luată la următoarea reuniune a miniștrilor de externe, de luna viitoare.

Propunerea vine chiar în momentul în care Chișinăul sărbătorește 576 de ani de la prima atestare documentară. În capitala Republicii Moldova s-a aflat și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, născut în Tighina, azi – un oraș controlat de separatiști.

Dacă solicitarea României va fi acceptată, se va trece la o nouă etapă a Planului de acțiune stabilit de Uniunea Europeană pentru Moldova.

Ultimul acord – din luna iunie a acestui an – stabilea eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni cu pașaport de serviciu și acordarea de vize cu intrări multiple, pentru cei care călătoresc mai des în spațiul comunitar.