Confidenţialitate

România produce una dintre cele mai scumpe energii din Europa. Fost ministru: „Modelul e depășit. La iarnă, Dumnezeu va avea un rol important”

Energia electrică produsă în România este una dintre cele mai scumpe din Europa. Diferențele sunt uriașe, de la peste 500 de euro pe megawatt oră la noi la doar 7 euro în Suedia. Explicația e una simplă: gazul e foarte scump, în timp ce vântul nu costă nimic, dar lipsa investițiilor în energie verde se vede în preț.

Nici una dintre cele 1.500 de turbine eoliene montate în România nu a funcționat marți după-amiază, așa că sursele de energie locale pentru acoperirea consumului au fost energia hidro, aproape 30%, centrala nucleară de la Cernavodă și centralele pe gaz, fiecare cu circa 20%.

Cum gazul este cel mai scump combustibil utilizat pentru obținerea de energie, și ceilalți producători s-au aliniat la acesta, iar un megawatt oră a ajuns să coste 512 euro, scrie Ziarul Financiar.

Costurile mari de acum au mai multe cauze. Seceta, lipsa investițiilor, risipa și competența autorităților sunt cele mai importante, explică la Europa FM, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei:

„Noi avem un model de piață la energie electrică depășit și o autoritate de reglementare lipsită de preocupare, nu știu dacă au sau n-au competența că au făcut tot felul de angajări în ultimul timp. Să facă un model de piață funcțional în care să existe o concurență reală pe toate segmentele, concurență care să ducă la un preț bun pentru consumatori.”

Lipsa investițiilor în energie verde se vede în preț. De cinci ani de zile vorbim de investiții, dar nu le facem. La iarnă, presiunea pe consumul de gaz va crește. La ce să ne așteptăm?

„Dumnezeu va avea un rol foarte important în această iarnă pentru că dacă iarna va fi ușoară nu vom avea niciun fel de problemă”, spune Răzvan Nicolescu.

În energie nu sunt soluții magice și nici magicieni care să rezolve toate problemele, mai precizează Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. El le recomandă mai ales autorităților de reglementare să iasă din inerția și visarea în care se află.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Nicolae Ciucă spune că vom avea suficient gaz pe stoc pentru a nu avea probleme la iarnă. „Vom avea asigurate rezervele” | AUDIO

Foto: Shutterstock