Confidenţialitate

România, printre statele avertizate de CE că nu respectă anumite obligații

Uniunea Europeană a atras atenţia României, dar şi altor state, că întârzie nepermis în respectarea unor obligaţii.

Unele ţin de protecţia mediului, iar altele de cheltuirea fondurilor europene.

În chestiunile de mediu au început chiar proceduri de infringement, ceea ce înseamnă că România va fi penalizată pentru întârzieri.

De exemplu, statele membre aveau obligaţia să transmită o strategie privind renovarea clădirilor până pe 10 martie 2020. Strategia are un rol important în planul Uniunii de a lupta împotriva poluării, a reducerii emisiilor de carbon şi a gazelor cu efect de seră.

Doar 14 state au trimis documentele cerute. Restul, printre care şi România, Bulgaria, Polonia, Grecia, Croaţia, nu au făcut acest lucru.

Mai au la dispoziţie două luni pentru a-şi respecta obligaţiile. În caz contrar, Comisia ar putea avansa procedurile privind penalizarea lor.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a trimis României, Bulgariei şi Cehiei atenţionări de întârziere şi în ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei UE privind stocurile de petrol şi produse petroliere.

Totodată, România şi Irlanda au primit avize în care, de-asemenea, li se atrage atenţia  că nu şi-au îndeplinit obligaţia de a comunica aplicarea în legislaţia naţională a normelor UE privind combaterea fraudelor cu bani europeni.