Confidenţialitate

România nu va fi implicată într-un eventual război la granița dintre Ucraina și Rusia, susține ministrul Apărării | AUDIO

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, argumentează că NATO reacționează militar doar când unul dintre membri este amenințat. 

Ministrul Apărării, joi seară la postul public de televiziune:

„NATO, așa cum a anunțat ieri secretarul general Stoltenberg, nu va reacționa militar indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei pentru că este clar, ucraina nu este membră NATO iar Tratatul Nord Atlantic arată că nu reacționează militar decât în condițiile dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO. Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe, nu participă nici cu echipament la înarmarea Ucrainei, România este doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Vasile Dîncu apreciază, de asemenea, că nu se impune convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Geneva găzduiește, vineri, o nouă întâlnire diplomatică ruso-americană la nivel înalt pe tema actualei crize. Antony Blinken și Serghei Lavrov se așează, din nou, la masa dialogului.

În ajun, la Berlin, ministrul american de Externe a discutat cu omologii săi german, francez şi britanic.

Rusia așteaptă “garanții scrise” de securitate în Europa, inclusiv aceea că NATO nu își va continua extinderea spre est. Americanii au transmis deja că nu acceptă asemenea condiții.

Uniunea Europeană se declară “pregătită” să sancţioneze ”masiv” o eventuală invazie militară în Ucraina.

”Nu vom accepta tentativele Rusiei de a împărţi Europa în sfere de influenţă”, a transmis șefa executivului comunitar, Ursula von de Leyen, în intervenția avută, joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, desfășurat în format virtual.

Președintele american Joe Biden consideră că “orice mişcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Biden, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina: Vom spori prezenţa militară în Polonia şi România