Confidenţialitate

România nu va fi afectată de impunerea plății în ruble a gazului rusesc. Mihai Nicuț: „Statul român nu are contract cu Gazprom” | AUDIO

Rusia impune, de la 1 aprilie, pentru țările catalogate neprietenoase, printre care și România, plata în ruble pentru livrările de gaze la un curs stabilit de Banca Centrală de la Moscova. Președintele Vladimir Putin a semnat, joi, un decret în acest sens. 

Pe lista țărilor „neprietenoase”, care au impus sancțiuni economice Rusiei pentru invadarea Ucrainei, se află, în ansamblu, toate statele comunitare.

În replică, mai mulți lideri europeni au declarat că țările lor vor continua să plătească gazul rusesc ca si pina acum, în euro și în dolari, conform  contractelor.

Statul român nu are contract cu Gazprom ci există intermediari care vând gaze în România, explică la Europa FM, Mihai Nicuț, redactor șef economica.net:

„Companiile românești care cumpără gaz rusesc – nu există contract cu Gazprom, există contract cu două firme intermediare, evident agreate de gazprom, care au sediul prin Elveția. Deci, cine cumpără din România cumpără în continuare în aceleași condiții contractuale de la intermediarii cu care are Gazprom înțelegere să vândă în România și este treaba intermediarului în relația cu Gazprom în ce monedă îi plătește, dacă deschide acele conturi și dacă participă la toată această joacă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mihai Nicuț, redactor șef economica.net, în emisiunea Deșteptarea

Amintim, Rusia furnizează mai bine de o treime din gazul Europei.

Foto: Shutterstock