Confidenţialitate

Surse: România nu intră în Schengen nici în 2023, deși tema se află pe agenda provizorie a JAI | AUDIO

România nu intră în Schengen nici în acest an. Deşi tema este pe agenda provizorie a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne ) din 4-5 decembrie, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu fi supusă la vot, afirmă surse guvernamentale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conform agendei provizorii, mari, 5 decembrie, în a doua zi a Consiliului JAI vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen, precum şi un posibil vot privind aderarea României şi Bulgariei. ‘

Surse guvernamentale spun însă că acest vot nu va exista, întrucat Olanda nu și-a dat acceptul pentru aderarea Bulgariei, care este la pachet cu România.

În Țările de Jos tocmai au avut loc alegeri parlamentare și situația privind viitorul guvern este neclară. Există discuţii privind convocarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie, cand ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.

Reamintim, Austria s-a opus intrării în zona de liberă circulație atât a României, cât și a Bulgariei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România și Bulgaria în Schengen: Tema se află din nou pe agenda provizorie a Consiliului European de Justiție și Afaceri Interne | AUDIO