Confidenţialitate

România nu îndeplinește condițiile pentru a fi eliminată pe lista țărilor care nu combat traficul de persoane

România nu îndeplinește deocamdată, condițiile pentru a fi eliminată pe lista țărilor care nu combat traficul de persoane, top realizat anual, în urma unei analize complexe, de Departamentul de Stat al SUA.

Însă, țara noastră se menține pe poziția țărilor aflate pe lista de supraveghere la nivel 2.

Departamentul de Stat remarcă mai mulți pași făcuți de autoritățile române în ultimul an: investigarea și condamnarea mai multor traficanți decât în 2019, adică 142 față dw 120, creearea unui departament special la Parchet compus din 7 procurori, impunerea unor standarde minime de calitate pentru organizațiile  cei care ajută copiii traficați.

Însă, acești pași nu sunt suficienți pentru eliminarea României de pe lista țărilor care nu combat eficient traficul de carne vie, mai ales că, remarcă Departamentul de Stat,  încă există oficiali care fie sunt complici la aceste acte de crimă organizată, fie chiar  ei exploatează copii aflați în centre de plasament.

Guvernul SUA mai arată, în raportul anual privind traficul de persoane, că autoritățile române au găsit prea puține victime ale traficanților, nici măcar 600, iar Executivul de la București nu a pus la dispoziția instituțiilor sociale de protecție toți banii necesari ajutorării celor racolați și exploatați. În plus, judecătorii și polițiștii nu sunt suficient pregătiți să lupte cu acest tip de crimă organizață, iar statul nu a despăgubit victimele.

Astfel, cele mai multe victime au rămas fără sprijin, susceptibile să sufere traume din nou, în risc de a fi iar traficate.

Raportul Departamentului de Stat susține că marea majoritatea a victimelor din România sunt traficate pentru sex.

România are un plan bun de combatere a traficului de persoane, dar el a rămas pe hârtie în bună măsură, mai susține diplomația de la Washington.

Dacă el ar fi implementat, ar însemna că România luptă cu adevărat cu traficanții. Dacă nu se va întâmpla asta, România va fi retrogradată.

Anca Grădinaru