Confidenţialitate

ROMÂNIA NETERMINATĂ | 3 ani după #Colectiv “Capacitatea României de a trata pacienții mari arși este limitată”

Neputința ucide. Birocrația ucide. Dacă nu chiar corupția încă ucide. După trei ani de la #Colectiv, centrele pentru marii arși promise atunci sunt, în cel mai bun caz, niște clădiri renovate, dar fără dotări.

Ministerul Sănătății are pe masă, din 2015, 250 de milioane de euro de la Banca Mondială cu care să reabiliteze spitale și să echipeze inclusiv centrele pentru marii arși. Cât a luat? 70 de milioane – adică mai puțin de o treime.

Degeaba vrea ministrul, degeaba sunt bani. Comisiile care ar trebui să decidă ce se scoate la licitație se întâlnesc rar și fac pași mici înainte.

În vară, Banca Mondială a fost pe punctul de a anula împrumutul care expiră oricum în 2020. E anul în care România speră  că va fi reușit să deschidă două centre în clădiri deja renovate, la Iași și la Timișoara, și să înceapă construcția altora patru.

Între timp, ministrul Sănătății primește zilnic câte un telefon să intervină undeva, în România, unde un pacient cu arsuri grave intră pe culoarul strâmt dintre viață și moarte.

Anca Simina, într-un interviu cu ministrul Sorina Pintea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Simina: Alexandra Furnea, unul dintre răniții de la Colectiv scria un mesaj zilele trecute pe care în final îl rezuma astfel: Nu există încă în România saloane sterile în care să fie internat un singur bolnav, nu există un protocol pentru realizarea igienei plăgii arse, nu există pansamente speciale care să accelereze vinderarea. Aici suntem?

Sorina Pintea: Cu tot respectul pe care i-l port Alexandrei, aș vrea să o contrazic. Există protocolae, există proceduri, există un program național destinat Marilor Arși. Poate că avem nevoie de oameni care să facă lucrurile acestea. S-au făcut pași uriași înainte, din punctul meu de vedere. Toate sumele alocate, tot ceea ce facem tot ce am făcut anul acesta pentru centrele de mari arși sunt lucruri care se văd. Din păcate, aceste lucruri trebuiau făcute mai demult. Și nu caut vinovați în acest moment. Pur și simplu încercăm să mișcăm lucrurile.

Anca Simina: Pur statistic, de când a scăzut numărul de paturi față de ceea ce găseam în 2015 documentele Ministerului Sănătății. Ce se întâmplă în realitate? Avem sau nu avem astăzi 20 de locuri în care să putem trata acești bolnavi în caz de nevoie?

Sorina Pintea: V-ați gândit vreodată că în 2015 statisticile nu erau exacte? Eu mă gândesc la asta, pentru că puteam să declarăm că avem paturi pentru marii arși, dar probabil nu erau la nivelul la care ar fi trebuit să fie. Deci statistic probabil că avem, practic nu.

Anca Simina: Și unde suntem, cu exactitate, astăzi? Cele 6 paturi de la Floreasca, pentru că din păcate a fost și accidentul acela din vară care i-a implicat pe cei doi mineri din Gorj s-au dovedit și atunci inutile pentru situația critică în care erau cei doi oameni?

Sorina Pintea: În acel moment, cei de la Floreasca au spus că există posibilități să fie tratați în România. Dar, a fost, hai să spunem, o decizie personală, după ce m-am sfătuit cu primul-ministru. Decizia finală a fost că trebuie să îi trimitem. Nu pentru că nu aș fi avut încredere în capacitățile medicilor din România, ci pentru că am avut temerile mele și am vrut ce e mai bun pentru acei pacienți. Acesta a fost motivul. Există și cele 5 paturi de la Spitalul de Arși, zona de  Terapie Intensivă pentru marii arși a fost reabilitată. Există 2 paturi la Timișoara. Există, teoretic, și 2 paturi la Iași, dar în acest moment capacitatea României de a trata pacienții mari arși este limitată. Aș putea să vă spun că în Europa există un număr limitat de paturi pentru asta.

Anca Simina: Ați amintit de centrele de la Timișoara și de la Iași. Vorbeam cu medicii de acolo și erau triști că, după ani de zile în care clădirile există și niște investiții seriose s-au făcut, continuă să nu aibă aparatura necesară pentru a primi un pacient fie în zona moldovei, fie în restul țării. La Timișoara au venit aparate, dar nu se pot amenaja cu adevărat cele 3 boxe. La Iași, domnul profesor Stamate ne-a povestit momentul în care ați rămas la rândul dumneavoastră uluită de cât de bine ar putea să stea lucrurile și totuși nu stau la acest moment.

Sorina Pintea: Așa este. Am rămas uluită pentru că pornisem niște proceduri pentru că stabilisem un număr de proceduri, nu eu, Comisia care se coupă cu acest lucru din cadrul Ministerului Sănătății și din care domnul profesor Stamate face parte și la momentul respectiv l-am rugat   și pe dânsul și pe cei care fac parte din comisie să grăbească puțin lucrurile, pentru că dânșii stabilesc componentele necesare acestor centre, fac caietele de sarcini. Dar dacă ne întâlnim o dată pe lună sau o dată la două luni pentru 2-3 ore, nu o sa terminăm niciodată. Degeaba vrea Ministrul Sănătății, degeaba există bani, dacă nu ne implicăm, dar apoi spunem că nu am primit. Anul acesta s-au livrat 5 componente pentru a amenaja acele boxe și s-a publicat pe site-ul Băncii Mondiale un caiet de sarcini pentru achizionarea componentelor lipsă, caiet de sarcini care a fost făcut de acaestă Comisie, formată din specialiști, inclusiv din domnul porfesor de la Iași, și de la Timișoara și de la București. Acest proiect a fost blocat câțiva ani. Așa cum am mai spus, nu caut în acest moment vinovați.  Nu cunosc și nu vrea să cunosc îndeajuns cauzele. Pur și simplu vreau  să rezolv această problemă. Anul acesta în luna august am semnat un contract pentru studii de fezabilitate și proiect tehnic pentru cele 4 centre de mari arși. Agreement-ul a fost semnat în 2014. De ce doar în august 2018 am semnat aceste contracte care nu rezolva problema? Construcțiile vor începe abia în 2020 pentru că abia acum facem studii de fezabilitate și proiectele tehnice.

Anca Simina: Sunt sigură că primiți lunar, dacă nu săptămânal telefonae care vă cer să găsiți soluții.

Sorina Pintea: Aproape zilnic. Chiar astăzi dimineață și aseară am primit telefoane pentru doi pacienți. Să le găsim un loc în care să îi tranferăm și să îi putem îngriji. Din fericire, am reușit acest lucru. Nu mă deranjează că sunt apelată și că găsim împreună soluții. Numărul de paturi pentru arși  în România este insuficient în acest moment.

Anca Simina: Ai calculat cât costă tratamentul unui astfel de pacient în străinătate față de cât ne-ar costa să facem aceste centre?

Sorina Pintea: Da, am calcutat și tocmai de aceea am încercat să grăbesc lucrurile. Sănătatea este neprețuită și niciodată nu am refuzat să pun semnătura pe vreun dosar. Atunci când am trimis cei 2 pacienți din vară în Bruxelles, într-un spital, nu au putut să plece până când Ministrul personal nu a trimis un document prin care își asuma costurile tratamentului.

Anca Simina: Se tem medicii?

Sorina Pintea: N-aș putea să spun acest lucru. Poate da, poate nu. Cred că se și tem.

Anca Simina: Ați menționat mai devreme împrumutul de la Banca Mondială și întârzierile pe care le cunoaștem. Pe site-ul Băncii Mondiale am văzut că suntem pe la 10% din plățile pe care le-ar fi putut face Banca, între timp, către România. E foarte puțin.

Sorina Pintea: Procentul este mai mare. Eu am avut o discuție cu oficialii Băncii Mondiale . Chiar o parte din bani, în jur de 67 de milioane de euro îi vom recupera, prin Programul Operațional Regional, acele proiecte retrospective.  Am depus cererea de finanțare la Bruxelles. Deci suma este ceva mai mare. Dar, oricum, acest împrumut a fost semnat în 2012. Suntem în 2018.

Anca Simina: Și are un termen-limită 2020. În același timp, ni s-a pus în vedere că dacă nu reușim până în 2019 să  luăm măcar jumătate din acești bani poate vor reconsidera ideea. Suntem în acest pericol?

Sorina Pintea: Am fost în acest pericol în această vară în care se dorea restructurarea împrumutului, dar lucrurile au intrat în normalitate. Am avut o discuție cu oficialii Băncii Mondiale și spuneau că sunt foarte mulțumiți de cum decurg lucrurile în acest moment.

Anca Simina: În cel mai optimist scenariu, când vom avea toate cele 4 centre, cu dotările necesare, dacă toți oamenii Ministerului se implică și nu se mai pierd în comitete și comisii așa cum mi-ați sugerat mai devreme?

Sorina Pintea: Centrele din Timișoara și Iași vor fi gata în 2019 pentru că vom finaliza licitația pentru ultimele componente pe care trebuie să le achiziționăm și vom dota aceste centre. Iar centrele de mari arși care se vor contrui noi la Iași, Timișoara, la Târgu Mureș și două în București vor fi gata probabil în 2023.  Construcția va începe în 2020

Anca Simina: Știm cu toții mesajul de acum 3 ani- Corupția ucide– Dacă ar fi să îl actualizăm, ce ați spune în locul acestui cuvânt corupție?

Sorina Pintea: Mă întreba cineva cum aș defini sistemul de sănătate din România într-un singur cuvânt: încurajator, pentru că se fac multe eforturi. Acest Guvern chiar muncește pentru sistemul de sănătate.  O spun cu toată responsabilitatea și vreau să cred că tot ce se va întâmpla în viitor va fi bun și corect pentru pacienți.

Anca Simina: Și totuși ce mai ucide astăzi în România? E neputința, birocrația, lipsa de empatie?

Sorina Pintea: Toate aceste lucruri, plus mentalitatea. Spuneam la începutul mandatului meu că îmi doresc să schimb mentalități. Acum, după 9 luni, îmi doresc același lucru.

Anca Simina: Adică nu s-a schimbat nimic?

Sorina Pintea: Ba da, dar nu suficient.