Confidenţialitate

România la extreme din punct de vedere meteorologic: Inundații în est, caniculă în vest | AUDIO

Estul țării este încă afectat de inundații, în timp ce în mai multe județe din vest este deja cod galben de caniculă, iar în următoarele zile va fi foarte cald în toată țara. Sunt așteptate temperaturi și de 39 de grade.

Pericolul nu a trecut în județul Vrancea: nivelul râului Putna, la stația Mircești, l-a depășit cu 3 centimetri pe cel istoric, înregistrat în 2005, iar autoritățile au început montarea unor panouri mobile pentru protejarea localității Vadu Roșca.

Pe râuri din Buzău este cod roșu de inundații. Până în acestă seară, mai multe județe din estul țării sunt sub cod portocaliu de ploi abundente.

Apele au început să se retragă în comuna Biliești din județul Vrancea, cea mai afectată de inundațiile din ultimele zile. Mai sunt gospodării indundate, dar pompierii intervin. Apa a ajuns în unele locuri la un metru și jumătate. Au fost afectate peste 500 de hectare de culturi agricole, povestește primarul comunei, Vasile Chirilă:

“Având în vedere că s-a acționat foarte rapid, că aceste ape se retrag și n-a stat planta mult în apă ca să se sufoce, să sperăm că salvăm ceva din ele. Mi-este frică de temperatura care va veni în următoarele zile, să nu le omoare acum căldura.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vestul țării se topește deja, a fost cod galben de caniculă astăzi. Temperatura resimțită în vestul extrem la ora 16 a fost de aproape 40 de grade. Autoritățile din Arad au început deja să monteze corturi de prim ajutor în oraș.

“Să ne hidratăm, să evităm consumul de sucuri acidulate, cafea, alcool, în această perioadă, să consumăm fructe și legume, ca și fruct întreg”, recomandă medicul Horea Timiș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până vineri va fi caniculă în toată țara. Mâine, în vestul țării vor fi și 39 de grade la umbră.

“Vin nopți tropicale, temperaturi minime care nu vor coborî sub 20 de grade, iar pentru codul portocaliu, în genereal, de 22-25 de grade”, spune Mihaela Raicu, meteorolog ANM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Meteorologii spune că vor fi mai ales după amiaza și seara furtuni estul și sudul țării.