Confidenţialitate

România încheie primul trimestru din 2022 cu două obiective din PNRR neîncheiate | AUDIO

România încheie trimestrul 1 al anului cu două obiective din PNRR-Planul de redresare economică, neîndeplinite. Unul dintre ele presupune realizarea unui cloud guvernamental, o bază uriașă de date cu toate informațiile instituțiilor publice.

Ministrul Investițiilor Europene promite că nu vor fi însă efecte negative.

Pe ultima sută de metri, Guvernul a anunțat că, până în penultima zi a trimestrului 1, au fost îndeplinite 16 obiective din cele 26. Alte 6 vor fi gata pâna la finalul ultimei zile din martie, așa că tot rămân 2 obiective restante.

Unul dintre ele este proiectul claudului guvernamental, a explicat ministrul Dan Vîlceanu:

„Pe partea de cloud sunt mai multe legi, sunt cel puțin două legi care vor trebui să intre în vigoare în perioada următoare și prin acest jalon, practic, trebuie finalizată acea analiză privind arhitectura cloudului guvernamental. E o chestiune foarte complicată, e o analiză de opțiuni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recent, Asociația pentru Tehnologie și Internet a atras atenția că SRI, desemnat să asigure securitatea cibernetică a viitorului cloud guvernamental, nu poate proteja securitatea datelor personale.

Și asta pentru că, legal, scopul Serviciului Român de Informații este este de a culege informații.

Cloudul guvernamental este o infrastructură IT care ar urma să găzduiască datele din sistemele informatice ale instituțiilor de stat.

Astfel, birocrația ar putea fi redusă.

Proiectul poate fi finanțat prin PNRR cu jumătate de miliard de euro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea