Confidenţialitate

România în Direct: Vaccinarea, la două cozi: una pentru public, alta pentru sistem. Cui aparține responsabilitatea? | VIDEO

Comitetul Național pentru Vaccinare a publicat mai multe date privind modul în care are loc imunizarea în România.

Din datele puse la dispoziție de autorități, rezultă că o treime din fluxurile de vaccinare se află în centrele alocate celor care fac parte din sistemul de ordine și siguranță publică.

Acest lucru vine la o zi după ce opinia publică a aflat că în acest sistem există centre de vaccinare cu circuit închis.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern din luna ianuarie în aceste centre se pot imuniza și familiile celor din sistemele menționate, dar doar dacă sunt eligibile conform Strategiei Naționale.

Tehnic, asta duce la posibilitatea ca membrii de familie ai celor din Apărare, ministerul de Interne și Servicii Secrete să se vaccineze separat, fără a concura pe platforma națională. Hotărârea este semnată de ministrul Voiculescu și premierul Cîțu. Un document anterior, cu precizări asemănătoare era emis și-n timpul guvernării Orban, dar ca Ordin comun de miniștri.

Autoritățile nu au precizat dacă acest sistem va fi menținut și din etapa a treia și cum va funcționa el pe mai departe. În jurul chestiunii s-a conturat un scandal politic în care sunt acuzați pe rând ministrul Voiculescu, șeful Comitetului de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, dar și premierul Cîțu. De altfel, ministrul sănătății și premierul par că se află în conflict de la debutul mandatului.

Cui aparține responsabilitatea pentru acest sistem? Cum ați dori să se meargă mai departe? Ce soluție ar trebui să adopte statul în această situație?

Cătălin Striblea vă așteaptă la România în Direct la 0372 069 599, de la 13:15.

Foto: Marius Mantea