Confidenţialitate

România în Direct: Tragedia de la Piatra Neamț. ”Suntem cu toții vinovați?” | VIDEO

Autoritățile anchetează incendiul de la Piatra Neamț, în care zece persoane internate în secția ATI COVID a spitalului din localitate au murit în salonul încuiat.

Nu se știe cauza incendiului, dar se presupune că unul dintre aparate a cedat și a făcut un scurtcircuit, iar cantitatea mare de oxigen a dus la o explozie.

Secția era proaspăt mutată de la un etaj superior, iar în ea se făcuseră câteva lucrări care să ofere un spațiu mai mare.

Este al treilea incendiu de mari proporții în România și pare că după Giulești și Colectiv lucrurile stau la fel de prost.

Ministrul Tătaru spune că întreaga societate este vinovată pentru că a acceptat astfel de stări de fapt vreme de 30 de ani.

„Pentru situația de peste 30 de ani și pentru autoritățile locale și pentru neimplicare… cred că suntem toți vinovați în această țară, nu doar sistemul medical și autoritățile locale, pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală.”

Spitalul din Piatra Neamț are un istoric de numiri politice, dar și de luptă între Guvern și Consiliul Județean pentru controul acestuia.

Nu mai puțin de opt manageri au fost numiți în ultimele luni, fără a se ține seama de criterii de profesionalism.

Deși toți liderii politici vorbesc de profesionalizarea administrațiilor sanitare, acest lucru a fost blocat în ultimii ani.

La fel a fost blocat și controlul pentru avizarea tehnică a spitalelor, iar acestea pot funcționa fără diverse autorizații până în 2020.

Are dreptate ministrul Nelu Tătaru când spune că suntem cu toții vinovați de ce s-a întâmplat?

Poate fi împărțită vina în această situație pentru că publicul a acceptat și a votat aleși incompetenți care au politizat funcția publică? De ce nu s-a schimbat nimic după 10 ani de la prima catastrofă?