Confidenţialitate

România în Direct: ”Statul a eșuat în misiunea sa fundamentală”. Este doar eșecul statului sau și al societății?

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că ”statul român nu mai trebuie să se afle în situația de a stinge incendii”, referindu-se la focul din spitalul Covid de la Constanța, unde au murit șapte persoane. Anterior, președintele vorbise de un eșec, spunând că ”statul a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii.”

Președintele a propus un plan de reformă sanitară pentru a nu se ajunge la astfel de situații. Mai multe date prezentate de presă arată că spitalul din Constanța a fost subfinanțat și că investițiile au fost amânate. El nu putea oferi servicii medicale la standard, dar, mai mult, în cazul suprasolicitării, spitalul a devenit un pericol pentru pacienții săi.

În ultimele luni, 12 incendii au fost semnalate în spitalele din România, mai multe fiind în strânsă legătură cu suprasolicitarea mecanismelor de supraviețuire. În același timp, în România, măsurile împotriva pandemiei nu au fost aplicate, vaccinarea este un eșec, iar protestele împotriva restricțiilor au culminat sâmbătă.

Situația actuală este un eșec al statului român sau este și un eșec al societății românești? Pot face cetățenii mai mult ca să prevină acest fel de situații?

Dezbaterea România în Direct începe la 13:15 la Europa FM și pe pagina de Facebook Radio Europa FM.

FOTO: INQUAM/Daniel Stoenciu