Confidenţialitate

România în Direct: Spitalele COVID în fața colapsului. Ce soluție aveți ca să ajutăm medicii? | VIDEO

Mai multe spitale din România au adresat cereri Ministerului Sănătății pentru a completa numărul medicilor care răspund la avalanșa de cazuri grave din ATI.

Există deficit de personal în mai toată țara, iar până acum s-au primit cereri, printre altele de la Arad, Brăila, Călărași, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin sau Bârlad. Dar, probabil, cazurile sunt mult mai multe.

Din lipsă de medici și de echipamente, medicii sunt nevoiți să aleagă cine moare și trăiește. Un astfel de anunț a venit prima dată de la spitalul din Ploiești, acolo unde, spune medicul primar Violeta Tănase, acest lucru se întâmplă de aproximativ două săptămâni.

Medicul Virgil Musta atrage atenția și asupra stresului la care sunt supuși medicii care trebuie să ia astfel de decizii. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre medicii alocați acestei lupte sunt obosiți și nu au mai luat concedii de luni bune.

Întrebat despre situație, președintele Iohannis a evitat un răspuns, dar a spus că ne bazăm pe tinerii rezidenți care vor intra acum în specialitate.

Pe de altă parte, autoritățile au dat în grija medicilor de familie o parte dintre cazuri, în speranța că sistemul nu va ajunge la limită. Dar până acum nu s-au făcut nici recalificări, nici nu a fost impulsionat procesul de pregătire a noi medici. De altfel, România, ca și alte state din Europa Centrală are un deficit de medici. Cehia, de exemplu, a făcut un apel către toți medicii plecați peste hotare să se întoarcă acasă.

Ce poate și ce trebuie să facă România în fața acestui val de îmbolnăviri ca să ajute medicii? Ce soluție vi se pare mai potrivită pentru a întări sistemul sanitar aflat în fața colapsului? Mai pot fi pregătiți specialiști, pot fi făcute detașări? Sau ați scoate toate cazurile ușoare și medii din spitale ca să avem mai mulți medici pentru cazuri grave?