România în Direct: Proteste după înghețarea salariilor la bugetari. E îndeajuns sau prea puțin ce-a făcut Guvernul? | VIDEO

Cel puțin două sindicate din sistemul bugetar au pornit o serie de proteste față de măsura înghețării salariilor adoptată de Guvern de la 1 ianuarie.

Sindicatele lucrătorilor din Poliție spun că sistemul de salarizare deja nu era echitabil și că această măsură duce și la mai multe probleme. Polițiștii vor protesta atipic. Săptămâna aceasta nu vor mai da amenzi, ci doar avertismente. Iar de săptămâna viitoare nu vor mai îndeplini activitățile specifice de supraveghere în pandemie.

Pe de altă parte, sindicatul Sanitas din sănătate va protesta în fața Guvernului și a prefecturilor față de înghețarea salariilor. Ei spun că acesta este un lucru rușinos în mijlocul pandemiei. De asemenea, amenință cu sesizarea mai multor organisme internaționale față de această măsură pe care o consideră abuzivă.

Sunt doar primele semne ale unor nemulțumiri care apar din sistemul bugetar după decizia timidă a guvernului de a reașeza echilibrul bugetar. Premierul Cîțu a anunțat că economia pe care o face statul prin limitarea salariilor poate să țină deficitul bugetar la șapte procente din PIB. Economia făcută, spune domnul Cîțu, este de peste 17 miliarde de lei. Acum, cam toți banii din taxe și impozite sunt cheltuiți de statul român pe salarii și pensii.

Sunt întemeiate aceste proteste? Cum ar trebui să procedeze guvernul ca să reașeze mecanismele bugetului? Ați pune povara acestei reașezări pe salariații de la stat sau ați tăia din cheltuielile cu diverse investiții?