Confidenţialitate

România în Direct: ”Procurorii, fără probe de la servicii”. Mai există anti-corupție în România? | VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a încheiat ieri un capitol din activitate justiției din România cu o declarație clară. Președintele a anunțat că nu intenționează să promoveze o inițiativă legislativă care să le dea posibilitatea procurorilor să lucreze împreună cu serviciile secrete.

”Aceste lucruri – urmărirea penală se face de către procuror, iar judecarea speţelor se face de către judecător. Serviciile secrete şi serviciile speciale n-au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor, iar dacă şi conform legii în vigoare acum, în cursul activităţii lor sesizează posibile fapte penale sesizează Parchetul competent, atât, fără să furnizeze probe, fără să participe la obţinerea de probe.”

Lupta împotriva corupției este menționată foarte puțin în noua Strategie de Apărare Națională și e foarte clar că ea nu mai este o prioritate pentru această administrație, așa cum a fost în mandatul președintelui Băsescu.

Pe de altă parte, DNA are o nouă conducere și sunt încă așteptate dosare și rezultate spectaculoase, așa cum a fost în anii anterior. După demiterea Laurei Codruța Kovesi, instituția pare să nu mai lucreze cu aceeași eficacitate. Iar cu actuala formulă a Parlamentului repararea Codurilor Penale modificate în perioada PSD nu mai este posibilă.

Mai există anti-corupție în România? Ar trebui ca aceasta să fie o prioritate pentru actuala administrație? Se fură astăzi mai mult sau mai puțin din banii publici din România? Este corupția un fenomen mai puțin grav decât în trecut sau poate am asistat, într-adevăr doar la o bătălie politică?

Cătălin Striblea vă așteaptă, de la ora 13:15, în direct la Europa FM la 0372 069 599, număr cu tarif normal.