Procedează corect ANAF prin sancţionarea micilor comercianţi?

Toată presa prezintă plângeri ale micilor comercianți din țară ale căror magazine, restaurante sau hoteluri au fost închise de Fisc în ultimele două săptămâni ca urmare a unor controale simple prin care au fost verificate doar casele de marcat.

În cele mai multe cazuri inspectorii au realizat controale fulger, de câteva ore, în care au verificat ca valorile înscrise pe bonuri să corespundă sumelor de bani din casele de marcat și stocurilor de marfă din magazine. Nu e cine știe ce verificare, dar numărul mare al controalelor, faptul că verificările se încrucișează teritorial și sunt trimiși inspectori din alte județe, dar și fermitatea cu care magazinele sunt închise, ba li se mai și lipește în geam un rușinos afiș pe care scrie că activitatea a fost suspendată din cauza neemiterii bonurilor fiscale, toate acestea au dat naștere unei stări de panici.

În unele cazuri, patronii au pus în geam ceea ce consideră ei a fi rezultatul controlului, un plus de 3 lei în casă, sau o sticlă de votcă nedeclarfată… În fine, a făcut carieră celebrul caz cu bătrâna care vindea urzici iar Fiscul i le-a confiscat. Îl găsiți în cotidianul Adevărul, dar nu ca știre, nici nu e o știre, e un editorial, iar editorialista povestește că i-a povestit o prietenă acest caz. Și totuși, toată lumea s-a repezit la el și l-a luat de autentic…

Rezultatul este o stare generală de revoltă, între micii comercianți, dar nu numai. La Constanța sunt mai organizați, amenință cu boicotarea deschiderii sezonului estival… Nu e clar ce anume cer… Să nu mai fie controlați? Să fie lăsați să bată în casa de marcat ce vor și când vor?

Pe de altă parte, este evident faptul că această campanie de tip șoc și groază este îndreptată împotriva micilor comercianți, marile rețele ne fiind verificate în acest moment, iar scopul ei este acela de a forța emiterea bonurilor fiscale.

Întrebarea pentru dumneavoastră ascultătorii România în Direct este dacă fiscul procedează corect sau nu. Nivelul evaziunii cu TVA este uriaș în România, dar credeți că cei de la Antifraudă vor fi eficienți în demersul lor? Sau deranjul va fi dat uitării la câteva zile după ce controalele vor înceta?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-procedeaza-corect-anaf-prin-sanctionarile-micilor-comercianti-30-03-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]