Confidenţialitate

România în Direct: Polițiști sub acoperire și interzicerea pelerinajelor. Vor funcționa noile măsuri anti-COVID? | VIDEO

Autoritățile au înăsprit măsurile de combatere a epidemiei după o perioadă în care numărul cazurilor a crescut fără încetare. Au fost adoptate măsuri locale, dar și unele venite de la Guvern. Astfel, orașul Iași a închis restaurantele și alte localuri la interior și a instituit purtarea măștii în preajma școlilor. Același lucru se întâmplă la Dej și Gherla, dar urmează și la București.

Pe de altă parte, o hotărâre a CNSU a interzis pelerinajele religioase. Tehnic, la locul de rugăciune vor fi acceptați doar cei cu buletin în localitatea respectivă. Măsura este menită să împiedice adunarea a zeci de mii de oameni la Iași de sărbătoarea Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie. Autoritățile locale din Iași au făcut apel către prefecturile din țară să împiedice formarea de coloane care să vină la Iași. Dar nimeni nu știe cum poate fi controlat procesul individual.

Pe de altă parte, mai multe publicații spun, neoficial, că Poliția va dispune ca 20 la sută din personalul aflat pe stradă să fie îmbrăcat civil pentru a putea surprinde actele de nerespectare a legii acolo unde acestea se produc. Toate aceste măsuri au apărut în doar 24 de ore și au fost comunicate gradual.

Sunt acestea suficiente să oprească epidemia sau ar trebui unele mai dure? Pot autoritățile să pună în practică interdicția cetățenilor de a merge la un pelerinaj religios? Practica polițiștilor sub acoperire este o măsură bună?