Confidenţialitate

România în Direct: PNRR aduce 29 de miliarde de euro, dar mărește taxele și impozitele. Care ar trebui mărite cu prioritate? | VIDEO

Guvernul a trimis Comisiei Europene Planul Național de Redresare și Reziliență care ar trebui să aducă în România aproape 30 de miliarde de euro în următorii cinci ani.

Banii sunt împărțiți pe diverse proiecte, cei mai mulți mergând la transporturi, educație și sănătate. Transporturile sunt un capitol special, acceptat doar pentru România, și căruia îi sunt alocate peste 7 miliarde de euro.

În schimb, Guvernul s-a angajat să facă o reformă a pensiilor, una a sistemului bugetar, dar pregătește și o nouă așezare fiscală. Mai pe șleau, trebuie să ne pregătim de măriri de taxe și impozite. Sau eliminarea unor facilități fiscale.

În PNRR, Guvernul arată patru mari direcții în care se vor mări taxele și impozitele. Este vorba microîntreprinderi, care plătesc fie 1%, fie 3%, dar și de scoaterea facilităților fiscale de la construcții. De asemenea, se preconizează renunțarea la diverse excepții, dar și o taxare mai mare a proprietății. Se caută și o soluție pentru taxarea mașinilor aduse din afară.

Mărirea taxelor și impozitelor este un preț corect pentru banii de la Uniunea Europeană? Care taxe și impozite credeți c-ar trebui mărite cu prioritate în perioada următoare? Are guvernul alte soluții de echilibrare a bugetului?