Confidenţialitate

România în Direct: Plecarea lui Trump. Sfârșitul unei epoci de confuzii și extremism sau de abia începutul? | VIDEO

Președintele Trump a plecat de la Casa Albă fără să respecte protocolul tradițional care prevede întâlnirea cu succesorul său.

Donald Trump a spus că mișcarea pe care a inițiat-o este abia la început și că partea cea mai bună de acum urmează. Președintele nu și-a recunoscut înfrângerea, nu i-a rostit nici măcar o dată numele lui Joe Biden și s-a lăudat cu realizările sale. De asemenea, a semnat peste o sută de decrete de grațiere.

Singurul mandat al lui Donald Trump a fost marcat de numeroase controverse. Președintele american a avut un stil dur de comunicare. A jignit, a dezinformat și a lansat acuzații și teorii false de pe canalele sale de comunicare până în punctul în care rețelele de socializare l-au izolat. A fost suspendat în Congres de două ori și, deși într-un final s-a dezis de violență, el nu i-a oprit pe atacatorii Capitoliului care sperau să-l mențină în frunte.

Una dintre consecințele mandatului lui Donald Trump este că grupările extremiste au fost încurajate să apară în lumina societății și acestea au început să pună presiuni asupra modului în care funcționează actuala societate.

Au fost încurajate discriminarea, xenofobia, și alte falii din societate, ajungându-se la violență. Modelul Trump este vârful unei mișcări care are adepți pe întreg globul. Pe aceleași fundamente s-a construit Brexit, dar și apariția unui partid ultra-naționalist și conservator în România, AUR. Întregul curent se bazează pe naționalism, conservatorism, admite alături diverse teorii conspiraționiste și încurajează discriminările.

Este acesta începutul unei noi epoci sau a fost Trump apogeul acestor mișcări? Cât vor stărui curentele extremiste în societatea actuală și cum trebuie să le răspundem? Mai este democrația americană, în aceste condiții, un model pentru noi? Și cât succes o să aibă acest curent în România?