Confidenţialitate

România în Direct: Patriarhia, reacție către jurnaliști ”Infestați de cristofobie anti-ortodoxă”. Cum a colaborat BOR cu societatea în pandemie? | VIDEO

Dezbaterea mediatică pornită de la organizarea pelerinajului de Sfântul Dumitru în București a continuat cu un atac violent al purtătorului de cuvânt al Patriarhei la adresa a ceea ce a numit ”nuclee mediatice infestate de cristofobie anti-ortodoxă.” Fără a-l numi, mare parte a comunicatului lui Vasile Bănescu face referire la gazetarul Cristian Tudor Popescu.

”Atacurile furibunde și imunde la adresa Bisericii, numită obsesiv-compulsiv „goldporație”, la adresa unei personalități ca cea a Patriarhului, numit în mod agramat „Înalt Preafericitul”, zvârcolirea unor inși desfigurați de grimase de ură incontrolabile care nu au nici cea mai vagă idee despre istoria reală (…) spun tot ce e cu adevărat important despre acești oameni împuținați moral, doldora de sine, săraci cultural și pustii sufletește, care fac din invectivă, ironie obraznică, ridicolă paradă etică și schimonosire a realității instrumente de analiză jurnalistică.”

Dimineață, la Judecata de Joi din Deșteptarea, Cristian Tudor Popescu spusese că ”Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism. Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor, i-au cântat în strună lui Ceaușescu până în ultima clipă.”

Acest schimb de replici este urmarea unei fraze din discursul rostit de Patriarh la sărbătoare de Sfântul Dumitru. În prezența mai multor lideri politici, Patriarhul Daniel a spus că interzicerea pelerinajului din 1989 a dus la căderea comunismului. ”Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost ‘răsplătită’, în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut.”

Declarația a fost interpretată în cheie politică și ca o amenințare la adresa guvernului PNL. De-a lungul ultimelor săptămâni Biserica Ortodoxă și Guvernul au avut mai multe diferende cauzate de organizarea marilor manifestări religioase. Dar în ciuda unor proteste, autoritățile au limitat manifestările.

Cristian Tudor Popescu va deschide, astăzi, România în Direct cu punctul său de vedere în această dezbatere.

Ce spuneți despre atitudinea Bisericii în această dezbatere pornită de restricțiile cauzate de pandemie? Cum ar fi trebuit Biserica să colaboreze cu statul în această pandemie?

Ce sens dați mesajului Patriarhului: este o amenințare politică sau doar o evocare religioasă firească într-un astfel de moment?