Confidenţialitate

România în Direct: Oficialii spun că epidemia este în scădere. Este timpul să relaxăm restricțiile? | VIDEO

Pentru prima oară după mai multe săptămâni, orașul București a coborât sub rata de infectare de trei la mia de locuitori.

Prompt, autoritățile au anunțat c-ar putea relaxa o serie de măsuri. De altfel, în acest moment, datele oficiale raportează doar trei județe care au rata de infectare de peste trei la mie și patru cu o rată de infectare de peste 2 la mia de locuitori. Iar o mare parte a țării funcționează cu restricții limitate.

Aseară, însă, la Europa FM, ministrul Sănătății a spus că are îndoieli că rata de infectare în București a scăzut sub 3 la mia de locuitori.

În București, ieri fuseseră făcute 1366 de teste antigen, o cifră pe care ministrul a numit-o ridicol de mică. De altfel, ieri, la nivelul întregii țări au fost făcute doar 26 de mii de teste.

Ministrul Sănătății spune că mai relevante pentru el sunt datele privind secțiile ATI și decesele. Bolnavii aflați în secțiile ATI nu au coborât sub o mie, iar decesele au revenit la peste o sută pe zi.

În același timp, campania de vaccinare va încetini în perioada următoare din cauza lipsei de doze. Iar în țările occidentale, un val trei de îmbolnăviri blochează societățile. Anglia, Irlanda, Franța, Olanda se confruntă cu recorduri de îmbolnăviri și decese, iar întrebarea este cât de repede noua tulpină va ajunge în România.

Este timpul unor măsuri de relaxare sau societatea trebuie să se păzească și mai bine acum? Care credeți voi că este evoluția epidemiei, așa cum o vedeți în apropierea voastră? E o scădere a bolii sau e doar o aparență? Cunoașteți cazuri de îmbolnăviri care nu au mai fost contabilizate?