Confidenţialitate

România în Direct: Mineri închiși în subteran. Protestele se extind. Cât poate finanța găurile negre din economie? | VIDEO

Premierul Cîțu a făcut astăzi o primă declarație legată de protestele minerilor din Valea Jiului spunând că ”le dă asigurări românilor și bucureștenilor că nicio mineriadă nu va avea loc în mandatul meu”.

Premierul le-a atras atenția minerilor asupra formei de proteste pe care o folosesc, închiderea în subteran, și a anunțat că va căuta soluții în continuare pentru plata salariilor acestora. El a arătat că salariile angajaților s-au plătit și în timpul anului 2020, chiar dacă România era într-o situație economică dificilă.

Promisiunea guvernului pentru mineri este că va plăti salariile pe o durată de trei luni și că aceasta se va întâmpla în câteva zile. Minerii resping, însă, această soluție temporară și care nu dă speranțe după primul trimestru al anului. Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență și ca alte mari companii de stat este subvenționat de stat. Pur și simplu, Complexul vinde energia sub prețul la care o produce.

În această companie lucrează peste 6000 de angajați al căror viitor este incert. Mai ales în condițilie în care România se pregătește să adopte noile reglementări europene privind economia verde. Asta înseamnă, printre altele, renunțare aparoape totală la serviciile minerilor. De altfel, premierul a și lansat un avertisment în acest sens în conferința sa de presă.

Ce trebuie să facă statul cu aceste companii care nu au șanse de redresare? Trebuie să finanțeze pe mai departe o industrie falimentară și să nu lase oamenii pe drumuri? Sau să închidă minele și să ofere ajutoare sociale până când apar noi industrii?