Confidenţialitate

România în Direct: Jurnaliști și activiști, bătuți și umiliți în pădure. Cum arată mafia pădurilor? | VIDEO

Mai mulți bărbați sunt cercetați sub control judiciar pentru c-au bătut și au umilit doi jurnaliști și un activist de mediu care filmau într-o pădure privată din județul Suceava. Cei trei au fost bătuți de aproximativ 20 de bărbați înarmați cu topoare și care i-au amenințat repetat că-i omoară. Activistul Tiberiu Boșutar a fost dezbrăcat și umilit în fața celor prezenți.

De față, la agresiune, au fost și oficiali din domeniul silvic. Inițial agresorii au fost reținuți, dar ulterior au fost puși de procurori sub mandat judiciar. Jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu au depus plângere la București ca ancheta să fie sub competența autorităților centrale. Violențele au stârnit reacțiile premierului, ale ministrului de interne, dar și ale oficialilor europeni.

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor a numărat nu mai puțin de 187 de agresiuni și violențe împotriva unor pădurari sau persoane implicate în activități de mediu. Presa a relatat numeroase cazuri în care pădurarii au fost bătuți în propriile case sau jurnaliștii au fost amenințați cu moartea în timp ce lucrau. Mai multe date arată că jumătatea din cantitatea de lemn exploatată în România nu are acte.