Liderii Europei vor deschide astăzi negocieri privind modul în care se vor împărți banii pentru agricultură între țările membre în anii următori. Este vorba de 270 de miliarde de euro pe care să-i cheltuim între 2023 și 2038. Unele state vor să schimbe mecanismul actual care duce cea mai mare parte din bani către marii fermieri.
Acest mecanism înseamnă că unele state vor produce mult și ieftin, iar altele, ca România vor fi dependente de importuri. Deși România este unul dintre marii producători agricoli, ea a devenit importator net de alimente. În 2021, România a importat alimente de sume mai mari decât cele primite pentru exporturi. În continuare marile lanțuri de supermarketuri livrează preponderent alimente de import, iar fermierii români își vând mai greu produsele aici.
Bătălia comercială are rezultate economice proaste pentru România, dar oferă prețuri mai mici cumpărătorilor români. Niciuna dintre inițiativele politice anterioare nu a îndreptat această stare de lucruri.
Este România dependentă într-adevăr de importurile alimentare? Contează pentru voi locul de proveniență a produselor alimentare? Cum alegi între un produs românesc și unul străin? Merită să faci agricultură azi în România?