Confidenţialitate

România în Direct: De ce luăm foc în spitale? Nerespectare de proceduri, materiale proaste, administrație incompetentă? | VIDEO

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat după tragedia de la Spitalul Matei Balș că până în anul 2024 vor exista măcar fundațiile unor noi spitale regionale care să respecte standardele necesare pentru protecția pacienților.

La rându-i prim-ministrul Cîțu spune că aceste spitale ”nu pot fi construite peste noapte”. El a adăugat că cei care sunt vinovați vor fi pedepsiți pentru că ”nimeni nu este mai presus de lege.”

În ce privește măsurile pe termen mediu, pe masa autorităților se află mai multe rapoarte care arată stare de fapt din spitalele din România. După incendiul de la Piatra Neamț, autoritățile au făcut un raport privind respectarea legislației împotriva incendiilor și acesta arată aproape patru mii de încălcări în decurs de un an. Încălcările merg de la lipsa autorizațiilor de funcționare, până la inexistența unor instalații de stingere a incendiilor sau nerespectarea normelor.

Marți, pe masa ministrului Voiculescu ar trebui să ajungă un raport care să ne arate și ce deficiențe au fost remediate după incendiul de la Piatra Neamț în care au murit opt persoane. Și incendiul de la Matei Balș a dus la moartea a opt persoane până acum. Și e înscrie într-o serie de șase incidente la diverse spitale din România în ultimul an.

Care este principala problemă a siguranței în spitalele din România? E vorba de echipamente proaste, de nerespectarea procedurilor sau o administrație nepăsătoare? Care este experiența legată de siguranța în spitalele noastre? Ți-e teamă să intri într-un spital după ultimele evenimente?

Foto: Inquam/Octav Ganea