Confidenţialitate

România în Direct, cu Tudor Muşat: Despre sporurile controversate pe care le primesc bugetarii – VIDEO

Pe lângă cei care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante pentru riscuri sau afecțiuni greu de dovedit.

Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Parlament primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare.

Deși lucrează în birouri, unii în sedii noi, în fața calculatorului, iar condițiile lor de muncă sunt similare cu ale „corporatiști“ din mediul privat, funcționarii statului consideră că au dreptul la un spor de până la 15% din salariul de bază.

Majoritatea invocă expunerea la radiațiile computerelor sau antenelor amplasate pe clădiri, dar și stresul neuropsihic generat de activitatea lor.

Vi se par justificate aceste sporuri? Vi se par diferite condițiile de muncă de cele din mediul privat? Care este cel mai “gogonat” spor de care ați auzit până acum? Cum ar trebui stabilite aceste venituri suplimentare? Ar trebui avute în vedere și la stabilirea pensiilor, așa cum s-a întâmplat cu unele categorii?