România în direct, cu Tudor Muşat: Despre polițiști cu puteri sporite și camere video la purtător – VIDEO

De săptămâna asta, polițiștii capătă mai multă putere. Vor putea intra în locuință fără acordul proprietarilor, când au indicii că cineva e în pericol, iar refuzul de legitimare se poate sancționa cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent.

Noile reglementări introduc și prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizată să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Atunci polițistul are dreptul de a folosi forța.

Cresc și amenzile pentru cei care tulbură liniștea publică prin petreceri sau certuri. Pot ajunge chiar să facă muncă în folosul
comunității.

Pe de altă parte, ministrul de interne a anunțat că agenții rutieri vor fi dotaţi în curând cu dispozitive de înregistrare video.
Marcel Vela spune că măsura va eradica fenomenul corupţiei printre polițiștii aflați
în trafic și îi va responsabiliza în dialogul cu şoferul şi viceversa.
”Nu o să mai găsiţi deputaţi care înjură poliţistul şi nici poliţişti
rutieri care abuzează de funcţia lor”, a mai spus Vela.

Vi se pare că toate aceste măsuri vor crește autoritatea polițistului,respectul nostru față de uniformă? Va crește, implicit, respectul nostru pentru concetățeni și respectarea regulilor?

Deschid unele prevederi calea abuzurilor din partea oamenilor legii? Cum vi se pare ideea ca
polițiștii rutieri să poarte camere video – va fi mai multă disciplină în trafic? Vor preveni aceste reguli abuzurile unor demnitari sau altor categorii care se consideră deasupra legii?

În concluzie, sunt de salutat sau de criticat noile măsuri privind relația dintre polițiști și cetățeni?