Confidenţialitate

România în Direct, cu Tudor Muşat – Cum ne raportăm la violența domestică? – VIDEO

În fiecare zi, în România sunt înregistrate 100 de cazuri de bătaie în familie. Una din trei femei ajunge la un moment dat să fie agresată de partenerul de viață. Specialiștii spun că aceste lucruri se petrec în toate mediile sociale.

Două cazuri petrecute în ultimele câteva zile au reaprins discuția despre acest fenomen. În primul caz, o femeie din Ilfov a fost ucisă de soț, în condițiile în care avea ordin de restricție împotriva acestuia.

În al doilea, animatoarea TV Daniela Crudu a fost bătută crunt de iubitul său și a ajuns în spital. În discuțiile de pe rețelele sociale, mulți dintre utilizatori au ridiculizat situația, punând-o pe seama anturajului și stilului de viață al prezentatoarei.

Credeți că societatea poate face mai mult pentru a opri acest fenomen? Există ceva anume în societatea tradițională care promovează sau tolerează violența împotriva femeii? Ce credeți că ar trebui să facă statul? Ce credeți că încurajează comentariile care încearcă să explice vina femeii bătute? E tăcerea victimelor parte din problemă? Cum poate să dispară din vocabularul nostru expresia “poate a meritat-o”?