România în Direct, cu Cătălin Striblea: Ședință la Cotroceni. Să se prelungească sau nu starea de alertă? – VIDEO

Președintele Iohannis a convocat, la Cotroceni, o ședință cu mai mulți membri ai Guvernului, menită să analizeze măsurile care vor fi aplicate după data de 15 iunie, când se termină starea de alertă. Raed Arafat a solicitat prelungirea stării de alertă pentru că după data de 15 iunie nu putem reveni la normalitatea pe care o cunoșteam înainte de pandemie.

Pe de altă, reprezentantul OMS în România, Alexandru Rafila spune că România ar trebui să se bazeze mai mult pe educație și atunci când apar focare doar aceste să fie izolate. O parte semnificativă a Parlamentului se situează împotriva prelungirii stării de alertă. Parlamentari din PSD, ALDE și Pro-România spun că nu vor mai vot ao nouă prelungire când aceasta va veni în Parlament.

Ridicarea stării de alertă înseamnă că Guvernul va fi lipsit de pârghiile prin care poate impune măsuri de restricție. De asemenea, înseamnă încetarea unor limitări care vizează diverse afaceri: mall-uri, restaurante, spații comerciale sau concerte. De asemenea, ar putea duce la încetarea triajului epidemiologic, adică verificare temperaturii, dar și la renunțarea la măștile de protecție.

Ești de acord sau nu cu prelungirea stării de alertă? Crezi că pericolul reprezentat de epidemie în România a trecut? Ce măsuri de prevenire ar trebui să folosească statul român? Mai poate reveni România la normalitatea dinaintea crizei?