Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Mandate de cinci ani pentru primari. Ce credeți despre propunere? – VIDEO

Când toată lumea era atentă la ce se întâmplă cu pandemia și încerca să nu se îmbolnăvească, Parlamentul a modificat unul dintre pilonii sistemului administrativ și democratic din România: mandatul primarului ar putea fi de cinci ani. La fel cel al consilierilor locali și județeni, dar și cel al președinților de Consilii.

Legea propusă de UDMR a trecut tacit de Camera Deputaților și a căpătat primele rapoarte favorabile la Senat. S-au pronunțat pentru PSD, ALDE, iar PNL s-a abținut. USR a fost împotrivă. Unul dintre motivele schimbării, așa cum îl descriu autorii, este că primarii au timp mai mare să sfârșească unele investiții de care s-au apucat.

Pe de altă parte, un mandat de cinci ani consolidează puterea politicienilor locali și-n special a baronilor din județe care dictează în ultimii ani ceea ce se întâmplă în politica mare. De asemenea, este încă unul dintre beneficiile pe care le-ar primi după încercarea cu pensiile speciale, desființarea unor incompatibilități sau posibilitatea de a candida, deși se află în conflict de interese.

Este necesară această schimbare pentru comunitățile din România? Are nevoie un primar de cinci ani ca să facă treabă bună? Vor fi mai eficienți primarii și consilierii? Ce câștigă cetățenii și ce câștigă politicienii din această schimbare?