Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Impozitarea pensiilor speciale. Va fi aplicată legea sau e o farsă electorală? – VIDEO

Într-un consens politic fără precedent, Parlamentul României a hotărât prin lege că va impozita pensiile speciale în două trepte, ajungând chiar și la 85 la sută. Decizia se va aplica tuturor categoriilor de pensionari care au pensii de serviciu, indiferent că vorbim de magistrați, militari, polițiști sau parlamentari.

Față de legile anterioare, aceasta are o construcție juridică corectă și exclude partea de contributivitate din pensiile speciale, dându-i șanse mai mari la Curtea Constituțională. De vreme ce există un acord politic, singurele instituții care mai pot ataca legea sunt Înalta Curte și Avocatul Poporului. Judecătorii de la Înalta Curte decid chiar astăzi dacă vor face o sesizare.

Cea mai mare problemă este însă că această lege va fi judecată și de persoane cărora li se aplică, adică de membrii CCR. Unii dintre ei primesc pensii de magistrat, alții de parlamentar, iar altor li se aplică reglementări speciale doar pentru funcția pe care o au.

Legea este contestată și de militari și de polițiști. Această legea nu rezolvă însă problema de fond, cea a inechității introduse de un sistem de pensii speciale. O mare parte dintre beneficiari primesc chiar mai mult decât au contribuit de-a lungul timpului.

Credeți că această nouă lege va fi aplicată? A fost ea aprobată de Parlament doar pentru că se apropie campania electorală? Ce ai face dacă ai fi judecător la CCR și ai judeca legea care îți taie bani? Care este, de fapt, soluția pentru rezolvarea acestor inechități?