România în Direct, cu Cătălin Striblea: Drama spitalului din Suceava, simptom al ineficienței statului sau doar o greșeală? – VIDEO

Spitalul din Suceava, cel mai mare din nord-estul țării a devenit punctul critic al epidimiei de coronavirus. Un lanț de greșeli a dus la infectarea a zeci de medici și asistente. Ancheta epidemiologică nu s-a făcut corect, iar ziariștii au descoperit că șefa DSP-ului localare o istorie de numiri politici în spate. La București s-au făcut greșeli manageriale în Spitalul Universitar, dar și în alte locuri.

Iar datele arată că primii șapte români care au murit din cauza coronavirusului au fost testați cu întârziere din cauza unor proceduri birocratice. Genul acesta de situații arată că funcționarii au dificultăți majore în a se raporta la situație. Totuși, președintele Iohannis spune că toate resursele sunt îndreptate spre rezolvare acestei situații. Și ne îndeamnă să nu căutăm vinovați pentru actuala stare de lucruri, îndemnând la solidaritate.

Sunt acestea greșeli inviduale, lucruri care se întâmplă atunci când ne trezim într-o situație grea sau sunt greșeli de sistem? Are capacitate statul român, în actuala structură, să rezolve această situație? Are dreptate președintele atunci când spune că nu mai trebuie să căutăm vinovații? Care este soluția să ieși dintr-un dezastru atunci când statul tău este ciuruit? Și dintre toate lucrurile pe care le-am văzut și auzit zilele astea care greșeală te sperie mai tare?