România în Direct, cu Cătălin Striblea: Cum pot fi aplicate măsurile de relaxare în România?

Guvernul a publicat regulile care vor fi aplicate odată cu primul pas al relaxării în pandemie. Acestea vor face parte dintr-un proiect de lege ce va fi trimis Parlamentului. Regulile alcătuiesc câteva seturi de măsuri care reglementează de la activitatea spitalelor non-Covid, până la modul în care vor funcționa școlile.

Astfel se stabilește, printre altele, că, la locurile de muncă, accesul se va face doar după verificare temperaturii și că în birouri spațiul alocat fiecărei persoane trebuie să fie de patru metri pătrați. În transportul în comun, locurile care pot fi folosite trebuie notate cu verde și să se afle la distanță de un metru. Mașinile vor putea încărca cel mult jumătate din capacitate de locuri existente.

La școală, clasele nu vor avea mai mult de zece copii, iar aceștia trebuie să stea la distanță unii de alții și să poarte tot timpul măști. Copiii care sunt în îngrijirea unor persoane de peste 65 de ani nu vor putea veni la școală.

Măsurile au ridicat semne de întrebare din partea părinților. Dar și un protest al asociațiilor hotelierilor care spun că vor preda cheile guvernului. În fine, BOR spune, printre altele, că nu este de acord să facă împărtășania cu lingurițe de unică folosință.

Credeți că acest fel de măsuri pot fi aplicate în România? Cum vă afectează activitatea propunerile guvernului? Care este cea mai mare problemă pe care ați identificat-o? Ce soluții propuneți astfel încât activitatea noastră să fie reluată după data de 15 mai?