Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Cum ne ajutăm bătrânii? – VIDEO 

Celula de criză care conduce România a hotărât că persoanele peste 65 de ani vor ieși din casă doar în intervalul orar 11-13 și că vor putea merge doar la magazinul alimentar sau la farmacie.

Măsura a fost îndulcită după ce la prânz președintele Iohannis spusese că bătrânii trebuie să stea în casă, iar apoi premierul Orban l-a contrazis parțial. Categoria celor peste 65 de ani este considerată cea mai vulnerbailă în fața noului coronavirus.

Doar că această măsura ridică mai multe semne de întrebare. Dacă ea este valabilă în marile aglomerări urbane, ea este pusă, însă, la încercare în zonele rurale ale României.

Acolo, viața bătrânilor nu este legată de hipermarket, ci de agricultura de subzistență și de diversele munci pe care le fac în grădini sau pe câmp. De asemenea, măsura este impusă într-o țară în care sistemele locale de asistență socială sunt slabe sau inexistente, cu totul.

Oamenii aceștia nu au farmacii, magazine, iar viața lor socială se bazează pe întâlnirile cu cei de lângă ei. Unii au rămas și cu grija nepoților, căci copiii sunt peste hotare.

Cum credeți că va funcționa această măsură? Se vor descurca bătrânii, mai ales cei care trăiesc la țară? Care e de fapt principala lor problemă? Voi cum îi ajutați pe ai voștri? Și ce experiențe aveți cu părinții voștri în ultimele zile?