Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Cine ar trebui să decidă măsurile de alertă: Guvernul sau Parlamentul?

PSD a schimbat mai multe dintre prevederile proiectului de lege privind starea de alertă. După primul vot, din Senat, a eliminat limitarea deplasărilor, a înlăturat carantina, dar și unele măsuri de izolare. Ba, a redeschis și terasele. Proiectul merge acum la vot în Camera Deputaților și este considerat de Guvern ca un atac la adresa siguranței sanitare.

În același timp, CCR este așteptată să ia o decizie în privința modului în care se instituie starea de alertă. Avocatul Poporului i-a cerut Curții să stabilească faptul că limitarea drepturilor cetățenești trebuie făcută doar de către Parlament, nu de către Președinte. Mai mult, în ipoteza unui vot în această direcție, este posibil ca în România să nu mai funcționeze niciun fel de măsuri de pandemie vreme de trei zile.

Dezbaterea politică purtată astăzi la CCR, dar și în Camera Deputaților este un moment important nu numai în lupta împotriva virusului, dar și pentru modul în care funcționează democrația la noi?

De care parte sunteți? Cine trebuie să ia măsurile de urgență, salvatoare pentru oameni: Guvernul sau Parlamentul? Putem accepta că, în situații critice, drepturile și libertățile cetățenești pot fi restricționate? Și dacă, da, poate fi acest lucru făcut de un grup restrâns de oameni? Este combaterea pandemiei suficientă ca să încredințăm o putere sporită unui grup politic restrâns?