Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Ce efect au hotărârile CCR privind Starea de Urgență

Curtea Constituțională a emis un val de decizii care spun că starea de urgență din România este neconstituțională și că maniera în care a fost decretată este greșită. De asemenea este considerat neconstitutional cuantumul amenzilor aplicate până acum. Alte decizii au blocat diverse înlesniri financiare stabilite de Parlament în plus față de Guvern

Hotărârile vin la o zi după ce credibilitatea CCR a fost dinamitată de câștigarea unui proces la CEDO de către Laura Codruța Kovesi. Deciziile au fost luate, însă, de această dată în unanimitate. Ele răspund și cererilor Avocatului Poporului care a sesizat încălcare unor drepturi și libertăți cetățenești în această perioadă. Premierul Orban a spus că deciziile îndeamnă la anarhie.

Până acum în România se aplicaseră 300.000 de amenzi în valoare de peste 120 de milioane de euro. Modul de folosire al acestui instrument fusese criticat atât politic, cât și de o parte dintre cetățeni.

Ce efect au hotărârile CCR asupra modului în care românii respectă Starea de Urgență? Credeți că guvernul a abuzat de instrumentele de menținere a ordinii? Ce cântărește cel mai tare o astfel de situație: sănătatea și oprirea rapidă a pandemiei sau integralitatea drepturilor civile? La cât din drepturile voastre sunteți dispuși să renunțați pentru sănătate?

Cătălin Striblea vă așteaptă să luați parte la România în Direct sunând la 0372.069.599.