Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: 7000 de lei, suma minimă pentru traiul unei familii. Cu cât vă descurcați în realitate? – VIDEO

Parlamentul a votat, miercuri, coșul minim, adică suma de care o familie are nevoie ca să trăiască decent în România. Astfel, potrivit politicienilor români, o familie cu doi copii trebuie să aducă în casă 7000 de lei în fiecare lună. Asta le ajunge pentru alimentație, facturi, haine, dar și educație și cultură. Calculul este făcut astfel încât să determine o creștere a salariului minim la 2700 de lei.

Salariul mediu în România este de 3340 de lei, iar asta înseamnă că majoritatea familiilor din România trăiesc de la leafă la leafă, la limita vieții decente. Mai mult, Barometrul Europa FM arată că 40 la sută dintre români au fost afectați de criza economică și că veniturile le-au scăzut mult și foarte mult. La fel, șomajul a atins o cotă de 500 de mii de persoane. Iar una dintre cele mai mari temeri este pierderea locului de muncă. Adăugați și scumpirile din această perioadă, mai ales la alimente.

Cât de corectă este această sumă votată de Parlamentul României? Cât vă trebuie ca să vă descurcați într-o lună și de cât beneficiați în realitate? Cum v-ați descurcat în ultimele luni și care este perspectiva voastră? Și cum trebuie să procedăm în România ca să depășim acest prag al sărăciei noastre: să reducem taxele pe muncă sau să impulsionăm consumul pe o perioadă limitată, prin sume acordate de stat?