Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: 10 bebeluși infectați la Timișoara – VIDEO

Zece copii nou-născuți au fost depistați infectați cu noul coronavirus la maternitatea din Timișoara. Copiii au fost testați la începutul lunii aprilie, iar o parte dintre ei au și fost trimiși acasă. Mamele copiilor nu sunt însă infectate, iar prima ipoteză studiată de autorități este că acești copii au luat boala de la cadrele medicale.

Maternitatea fusese închisă câteva zile într-o carantină auto-impusă și împotriva deciziei DSP. Iar zeci de cadre medicale sunt infectate sau suspecte de COVID-19. De altfel, spitalele din România au devenit principalele focare de infectare. Federațiile sindicale din domeniu spun că o cincime dintre cei bolnavi sunt medici sau asistente. În diverse conflicte locale, noile conduceri ale spitalelor i-au acuzat pe medici că nu respectă protocoalele, iar aceștia spun la rândul lor că nu au materiale de protecție. Iar ministerul sănătății a preluat conducerea tuturor spitalelor din România care se aflau sub autoritate locală.

Ce credeți că s-a întâmplat la Timișoara de s-au îmbolnăvit zece copii? Cum se împarte vina infectării între medici și autorități? Care este de fapt problema principală pe care statul român nu o poate rezolva astăzi în spitalele din România?

Iar dacă ai fost în spitale sau ai avut rude acolo în ultimele săptămâni, vrem să ascultăm mărturia ta.