Confidenţialitate

România în Direct: Buletine COVID false, vândute în pachete turistice. Cât de des se încalcă restricțiile anti COVID?

Poliția din București efectuează o anchetă la sediul unei agenții de turism care elibera buletine COVID false pentru ca clienții să poată merge în vacanțe. Buletinele erau cuprinse în prețul pachetului turistic și erau realizate folosind datele unei policlinici din alt județ.

Poliția a descoperit cel puțin 11 cazuri în care agenția a vândut rezultate ale unor testări false,astfel încât clienții să poată pleca în străinătate. Cercetările se fac acum pentru fals, dar și pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Nu este singurul caz de acest fel. Presa a prezentat situații în care hotelurile au făcut cazări false ca să poată ocupa mesele de restaurant. De asemenea, multe terase încalcă normele de funcționare în această perioadă, iar Poliția a dat amenzi de sute de mii de lei pentru petreceri sau nunți. De altfel, Guvernul a inițiat un act pentru suspendarea activității acestor companii.

În plus, măsurile de protecție sunt încălcate la multe dintre companiile cu mulți angajați. Un control al Inspecției Muncii arăta în urmă cu câteva luni că jumătate dintre companiile verificate nu respectau normele necesare pentru a opri combaterea bolii.

Cât de des vă confruntați cu cazuri în care regulile anti-COVID sunt încălcate flagrant? Cât de ușor este să faci rost de un document fals de sănătate? Încalcă companiile în care lucrați sau pe care le știți cu bună știință regulile anti-COVID? Este încălcarea regulii o normă sau majoritatea populației respectă ce s-a stabilit?