Confidenţialitate

România în Direct: Atacată în magazin pentru c-a cerut respectarea legii. Mai ai curaj să ceri în public respectarea unei reguli? | VIDEO

Prezentatoarea Pro TV Cristina Joia, designer al emisiunii Visuri la Cheie, a fost atacată de o femeie într-un magazin după ce i-a cerut să-și ia mașina de pe o trecere de pietoni.

Agresoarea a lovit-o cu un obiect metalic cu care i-a rupt piramida nazală și i-a tăiat fața. Discuția anterioară dintre cele două durase aproximativ un minut, în care Cristina Joia i-a reproșat că și-a lăsat mașina pe o trecere de pietoni. Agresoarea s-a întors după ea la câteva minute, a lovit-o și i-a provocat leziuni grave. Incidentul nu este încă investigat de Poliție pentru că se așteaptă depunerea unei plângeri prealabile.

Agresiunea aceasta a avut loc în condițiile în care un cetățean obișnuit i-a cerut cuiva să respecte o regulă banală, iar reacția a fost una violentă. Acest lucru se petrece în condițiile în care autoritățile din România încearcă să impună respectarea unor reguli minimale care ajută în pandemie. Regulile cerute de guverm începând de la portul măștii, la distanțare socială, de la renunțarea la deplasări până la evitarea aglomerației întâmpină un val consistent de opoziție.

Mai mult, cei care încalcă regulile sunt susținuți public fie din mediul politic, fie de pe rețelele de socializare. Pe de altă parte, cei care susțin regulile au ajuns să fie blamați, iar actele de îndreptare adresate direct făptuitorilor sunt din ce în ce mai rare. Or, câtă vreme nu rezolvăm această problemă de trai în comun, nu putem progresa, dar nici rezolva această pandemie.

Mai ai curaj să ceri respectarea unor reguli în public? Ce s-a întâmplat în momentul în care l-ai confruntat pe cel care nu vrea să respecte o regulă?

Cum crezi că pot cetățenii obișnuiți să impună respectarea regulii și a civilizației? Care ar trebui să fie consecințele acestui caz sfidător pentru întreaga opinie publică din România?