România în Direct: Acord PNL, USR PLUS, UDMR pentru premier. Ce credeți despre Florin Cîțu? | VIDEO

Președintele Iohannis a avut o întâlnire neoficială la Cotroceni cu liderii celor trei partide pe care le vrea la guvernare.

PNL, USR PLUS și UDMR au căzut de acord asupra nominalizării lui Florin Cîțu, candidatul PNL și au stabilit calendarul negocierilor și al programului de guvernare. Cele trei formațiuni vor negocia un program de guvernare comun, dar separat funcțiile de ministru și cele parlamentare. Întâlnirea de la Cotroceni a avut loc înainte negocierilor oficiale.

Florin Cîțu nu a fost prima propunere pentru funcția de premier. Președintele Iohannis și-ar fi dorit ca premierul desemnat să fie Nicolae Ciucă, dar fostul general nu are încă susținerea în partid de care are nevoie pentru o astfel de funcție. Cum candidatura lui Ludovic Orban nu mai este de actualitate, PNL a hotărât că domnul Cîțu este propunerea pentru Cotroceni.

Florin Cîțu și-a consolidat profilul de principal finanțist al PNL în anii de opoziție, când a fost un critic dur al PSD. Are expertiză în domeniul finaciar și este privit mai curând ca un neo-liberal.

El a criticat dezvoltarea nesănătoasă a sectorului bugetar cât a fost în opoziție, dar la putere nu a luat măsurile de reformă pe care le anunțase. Aparatul bugetar a rămas neatins, cheltuielile statului nu au fost reduse. A obținut în schimb acorduri importante pentru finanțarea României sub formă de împrumut. Expertiza sa în domeniile sociale nu este foarte cunoscută.

Ce părere aveți de această nominalizare? Este domnul Cîțu persoana pe care o așteptați să scoată România din impasul actual? Poate să conducă un guvern care să rezolve criza sanitară și criza economică prin care trece România?