Confidenţialitate

România face un nou pas spre admiterea în Spațiul Schengen

România și Bulgaria au primit acces la citire în Sistemul de informaţii privind vizele, baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume. Accesul e permis din iulie 2021, conform unei decizii adoptate vineri de Comisia Europeană. Decizia, care reprezintă un pas spre admiterea în Spațiul Schengen, vine după ce ambele ţări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem.

Accesul numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informaţii care există deja în sistem şi nu vor putea să introducă informaţii noi, explică Executivul UE.
Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria şi România vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.
Bulgaria şi România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză. De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.
Comisia şi-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca Bulgaria şi România să devină parte a spaţiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient, prezentată în luna iunie a acestui an.