Confidenţialitate

România este pe primul loc în Europa în topul deceselor suferite de copii în accidente rutiere

În plus, numărul copiilor răniți este în creștere în ultimii ani.

Acestea sunt date oficiale extrase de Automarket.ro din analiza publicata recent de Consiliul European pentru Siguranța Transportului (ETSC).

Astfel, în România au avut loc în perioada 2014-2016 27 de decese în rândul copiilor de până în 14 ani la fiecare un milion de copii, de peste 3 ori mai multe decât media europeană (8 decese) și de 7 ori mai multe decât în Norvegia, Suedia și Marea Britanie.

74% dintre decese au avut loc pe drumuri urbane.

Jurnalistul Mircea Meșter, de la Automarket: “Românii sunt campioni la căratul copiilor în brațe, pe scaun, pe scaune alese prost, cu copilul pus în direcția greșită sau în orice alt mod decât cel potrivit pentru vârsta lor.

Nu există “merg puțin cu copilul în brațe să se liniștească”, la fel cum nu există “îmi bat puțin un cui în cap ca să-mi treacă durerea”. E o tâmpenie care-l poate costa viața.

Sunt călit și am obrazul tăbăcit de explicații. “În mașina mea fac ce vreau”, “Dar nu vrea să stea copilul, ce să-i fac?”, “Nu moare nimeni două minute”, “Ies doar până la magazin printre blocuri” și alte abordări care sclipesc de inteligență.

11% dintre decesele înregistrate de copii români cu vârsta cuprinsă între 1-14 ani au avut drept cauză un accident rutier, peste media europeană de 7.5%.

Datele vin la scurt timp după ce România a ocupat prima poziție și în topul țărilor cu cele mai multe decese în accidente rutiere înregistrate la un milion de locuitori indiferent de vârstă: 98 de decese, dublu decât media înregistrată în Uniunea Europeană.

O altă statistică îngrijorătoare este legată de numărul de copii răniți grav în accidente rutiere. La nivelul a 22 de state din Uniunea Europeană, numărul copiilor răniți a scăzut cu 2.6%, însă în România acestea au crescut cu aproape 2%. În plus, România și Malta sunt singurele țări europene în care numărul de copii răniți este în creștere.

Cea mai sigură măsură pentru reducerea accidentelor mortale este utilizarea scaunelor pentru copii sau a centurii de siguranță, în funcție de vârsta copilului, precum și echiparea mașinilor cu sisteme de frânare automată sau cu funcție de detecție a pietonilor.