Confidenţialitate

România ar putea fi prima țară europeană care ar urma să cumpere sistemul anti-rachetă Iron Dome produs de Israel

Este informația publicată de cotidianul israelian Haaretz. Jurnaliștii citează declarații ale ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, aflat recent în Israel, care a spus că România este „dornică să cumpere radare și drone din Israel”.

Surse citate de jurnaliștii Haaretz spun că autoritățile române sunt interesate să cumpere sistemul de apărare anti-rachetă israelian. În titlu și șapou, cotidianul arată:

„România pare să fie prima țară europeană care cumpără Iron Dome – Domul de Fier al Israelului” și „Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, refuză să discute despre sistemul de apărare antirachetă (…) dar spune că țara sa este dornică să cumpere radare și drone din Israel”.

Într-un interviu acordat cotidianului, ministrul român spune: „Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară e de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, e o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea să obțină și licență pentru producția lor în România, iar acest lucru e foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sisteme de armament către NATO.”

Estimările prezentate de jurnaliști arată că, în ultimii 25 de ani, vânzările israeliene de armament în România au trecut de 1 miliard de dolari.

„În prezent avem opt acorduri de achiziții cu companii israeliene”, a mai declarat Vasile Dâncu.

Iar aceste înțelegeri au permis ridicarea a patru fabrici în România, cu  800 de angajați, care produc piese pentru drone și alte echipamente electronice.

Acordurile permit ca forțele aeriene israeliene să se antreneze în România pentru a simula lovituri contra Iranului, exerciții organizate de obicei în Turcia și anulate brusc de președintele acestei țări.

Ministrul român este citat și când spune că Elbit Systems are șanse mari de a câștiga trei licitații privind proiecte referitoare la războiul electronic, sisteme radar și drone.

Citește și: Cum au reacționat soldații ucraineni după discursul lui Putin. „Nu contează câte trupe va trimite, noi ne vom apăra teritoriile” | AUDIO

Foto: Shutterstock