Confidenţialitate

România a decis să suplimenteze sprijinul pentru Turcia. Vor fi scoase de la rezervele de stat anumite bunuri de necesitate

România suplimentează sprijinul pentru Turcia, țară lovită de puternice cutremure zilele trecute, soldate cu mii de decese și persoane rănite. Decizia a fost luată miercuri dimineață de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

România a decis să trimită în sud-estul Turciei încă o echipă RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Alături de personalul specializat de căutare-salvare la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București, personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență.

De asemenrea, s-a decis scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.

Luni, imediat după ce Turcia și Siria erau lovite de seismele violente, aproape 60 de salvatori români au plecat spre Turcia, cu 3 aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

România a trimis în urmă cu două zile și mai mulți câini specializați în căutarea victimelor, precum și 7 tone de echipamente.

Hotărârea luată miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență mai prevede că Ministerul Apărării Naționale poate desfășura misiuni de transport de persoane și echipamente altor state care acordă sprijin Turciei, care nu dispun de aceste capabilități.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Inginerul Mihai Șercăianu: Statul sub grindă sau sub tocul ușii, mituri. Sunt elemente care se vor fisura cel mai repede. Ce înseamnă să fii pregătit de un cutremur major? | VIDEO