Confidenţialitate

România a condamnat „atrocităţile” comise de forţele ruse împotriva Ucrainei, în cadrul reuniunii OSCE din Polonia

Prin vocea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, România a condamnat „atrocităţile” comise de forţele armate ruse împotriva civililor şi infrastructurii civile din Ucraina la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa, desfăşurat în Polonia.

Agresiunea militară a forțelor lui Vladimir Putin este cea mai gravă criză de pe continent de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

La OSCE, Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internaţional, ca pilon fundamental al politicii externe.

De la începutul războiului, aproape 3 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele României, care – de asemenea – a facilitat tranzitul a peste 8 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

La reuniunea OSCE, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă, Josep Borell, a acuzat că Rusia că transformă frigul iernii într-o armă împotriva civililor şi a insistat că Moscova trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei. Miniştrii de externe ai OSCE şi-au arătat sprijinul pentru ca Rusia să fie adusă în faţa justiţiei pentru crimele de război comise în Ucraina.

De cealaltă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care nu a primit acces din partea Poloniei la reuniune, a justificat atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei prin faptul că ar fi legate de livrările de arme ale Occidentului către Kiev.

Realitatea din teren arată că bombardate sunt multe ținte civile, în special instalații de infrastructură energetică.

Secretarul general al NATO consideră că este încă “prea devreme” pentru a trage o concluzie cu privire la solicitarea Poloniei de a muta sistemele de apărare aeriană Patriot, oferite de Germania, în Ucraina.

Aflat la Berlin, Jens Stoltenberg a opinat că trebuie separată discuţia despre acele trei rachete pe care Germania le-a pus la dispoziție pentru a ajuta la protejarea spaţiului aerian polonez de problema unei apărări aeriene suplimentare pentru Ucraina.

Potrivit șefului NATO, asigurarea bunei funcţionări a sistemelor deja livrate este la fel de importantă ca şi oferirea, în viitor, de noi sisteme.

Foto: Colaj Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: Valentin Naumescu: „Pentru binele poporului rus, Rusia ar trebui să piardă războiul și să scape nu numai de regimul Putin, dar și de această distopie a imperialismului rusesc” | VIDEO