Confidenţialitate

Români întorși din străinătate, prinşi la graniţă cu documente medicale false pentru a evita carantina

Mulți dintre românii întorși de la muncă din străinătate prezintă la intrarea în țară documente medicale false.

Fie că sunt buletine de la testările PCR, fie certificate de vaccinare sau adeverinte că au trecut prin boală.

De exemplu, dintre cei 70 de pasageri ai cursei Londra – Iasi care a aterizat dimineaţă, peste 35 de români aveau acte medicale false folosite pentru a evita carantina, transmite corespondenta Europa FM la Iaşi, Silvia Craus.

Cursa Londra-Iași a aterizat în jurul orei 2.30 dimineață.

Avionul era aproape plin cu români întorși acasă de la muncă, din Marea Britanie.

La verificarea documentelor medicale de intrare în țară jumătate dintre ei au prezentat teste sau certificate de vaccinare susceptibile a fi false.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, consideră că de-acum este vorba de un fenomen periculos și nu de cazuri izolate.

De altfel, conducerea DSP Iași a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunal în cazurile de documente false depistate.

“De exemplu, un număr mai mare de persoane au prezentat documente care chipurile atestau tregerea prin boală. Curios este faptul că intervalul de timp era același , deși locuiau în zone diferite din Marea Britanie. Au mai fost și alte aspecte care au ridicat suspiciuni. De exemplu, o persoană a spus că a scăpat de carantină cu doar 50 de lire, ori pentru noi este clar că astfel de persoane nu respectă și nu vor respecta regulile de prevenție a răspândirii virusului”, a mai spus Vasile Cepoi.

La Iași, joi, au fost raportate 8 noi cazuri de infecție cu SARS COV 2 iar în spitale au fost internate până acum 24 de persoane infectate cu tulpina Delta. Nu toate au avut însă istoric de călătorie.

Ministerul Afacerilor Interne a informat,de asemenea, într-un comunicat:

Polițiștii români au fost sesizați cu privire la faptul că, în ultima perioadă de timp, medici din cadrul DSP Iași, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iași, au constatat că o parte a cetățenilor ce revin în România din Marea Britanie și în special persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton, prezintă o adeverință eliberată de autoritățile engleze, din care rezultă că au avut și s-au vindecat de Covid 19.

Specialiștii DSP au mai constatat, conform actelor puse la dispoziție, că pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15-30.05.2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate.

Lucrătorii I.P.J. Iași – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals și uz de fals și efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

La data 22 iulie a.c., lucrători din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au efectuat o acțiune pe Aeroportul Iași, împreună cu Poliția de Frontieră si Poliția Transporturi la un zbor dinspre Marea Britanie – Luton, iar dintre cei 44 de pasageri, 11 au recunoscut că au adeverințe false.

Dosarul penal privește în prezent 16 persoane.